Advies rackets

Advies rackets

ADVIES TENNISRACKET

Het is belangrijk dat je een racket koopt dat bij je past, het zal je spelplezier en prestaties zeker verhogen. Ook voor het voorkomen van blessures is het belangrijk het juiste racket te kiezen. Mocht u onverhoopt toch een blessure hebben of krijgen kijk dan in onze blessure categorie

 

MATERIAAL

Moderne rackets worden gemaakt van diverse kunststoffen. De basis van tennisrackets is meestal een combinatie van graphite en glasfiber. Andere kunststoffen die in rackets worden toegepast zijn: kevlar, carbon en titanium.

  • Graphite: licht en goede trillingsdempende eigenschappen.
  • Carbon: licht en stug.

 

BLADGROOTTE

Over het algemeen geldt: hoe groter het blad, hoe groter de sweetspot (ideale punt in het racket om de bal te raken) en hoe kleiner de kans de bal off-center te raken. Het off-center raken van de bal heeft controleverlies als gevolg, verlies van balsnelheid maar zeker ook eerder vervelende pijn in de slagarm. Daarom is het bij een tennis elleboog of andere onderarm klachten aan te raden om voor een midsize of zelfs een oversized racket te kiezen.

 

LENGTE VAN HET RACKET

Naast de standaard lengte van rackets bestaan er ook zogenaamde long-bodies. Log-bodies zijn maximaal 4 cm langer. Long-bodies bieden over het algemeen meer power, daarnaast zorgen dit type rackets voor meer bereik en de mogelijkheid harder te serveren. Echter zal de manoeuvreerbaarheid van het racket een stuk minder zijn dan rackets van standaard lengte.

Hoewel voor volwassenen de meeste rackets (vrijwel) dezelfde lengte hebben, zijn voor kinderen rackets in vele verschillende lengtematen leverbaar. Vuistregel bij de aanschaf van een kinderracket is: Ga rechtop staan en hou het racket normaal vast aan de greep, laat je arm ontspannen naar beneden hangen. Raakt het einde van het racket de knokkel van je enkel, dan heeft het racket de juiste lengte. Zie verder bij Soorten rackets – Kinder rackets.

 

GEWICHT VAN HET RACKET

Het gewicht van een racket varieert tussen 275 en 360 gram. Een zwaarder racket absorbeert door zijn grotere massa meer dan een licht racket en zorgt bovendien voor meer lange en vloeiende slagen. Voordelen van een licht racket zijn een snellere balbehandeling en door het lage gewicht raak je minder snel vermoeid.

 

KIEZEN VAN DE GRIP-MAAT

Het allerbelangrijkste aspect van de gripdikte is het feit of het racket comfortabel in de hand ligt. Een te kleine grip zal aanleiding geven om in de grip te knijpen, omdat de grip in de hand kan gaan draaien als de bal niet goed wordt geraakt. Wanneer de grip te groot is moet de grip eveneens stevig vast worden gehouden. In beide gevallen levert dit een gespannen slag op. Daarbij raakt de arm eerder vermoeid.

Wilt u een racket aanschaffen? dan krijgt u bij Tennisschool Proactief een aangemeten advies en altijd een voordelige prijs!

Tevens is er mogelijkheid het racket te testen voordat u het koopt!